Torbjörn Hamnmark er en erfaren ekspert inden for investeringsforvaltning med omfattende erfaring både i Sverige og internationalt. Som leder af strategisk aktivallokering hos AP3 administrerede Torbjörn milliarder i globale investeringer og navigerede i komplekse porteføljer, der spænder over aktier, obligationer og alternative aktiver. I dette interview deler han sin tilgang til aktivallokering, risikostyring, og hvordan bæredygtighed er fuldt integreret i hans investeringsstrategier. Torbjörn fremhæver også AI’s fremtidige rolle i investeringsbeslutninger og reflekterer over de globale tendenser, der vil forme branchen i de kommende årtier.
Du har haft en imponerende karriere inden for investeringsforvaltning, især på internationalt niveau. Kan du fortælle lidt om din baggrund?
”Jeg har altid arbejdet inden for finans og startede med handel, risikostyring og optionshandel. Jeg har haft mulighed for at arbejde både i Sverige med virksomheder som Carnegie og internationalt, inklusive en periode i London hos Citibank, hvor jeg arbejdede som market maker i optioner og derivater i 90’erne. Senere, da jeg vendte tilbage til Sverige, kom jeg til Skandia Asset Management, hvor jeg fik ansvaret for obligationsholdet, herunder produktudvikling, ledelse og kundekontakter. I 2010 kom jeg til AP3 som investeringsstrateg, og i de sidste ti år har jeg ledet denne funktion.”
Hvordan vil du beskrive din tilgang til aktivallokering?
”Jeg har altid været interesseret i, hvad der driver markeder og økonomier. Hos AP3, som er en del af det svenske statspensionssystem, dækkede jeg alt fra globale aktie- og obligationsmarkeder til alternative eller unoterede aktiver som fast ejendom, infrastruktur, private equity og skovbrug. Min tilgang er at fokusere på langsigtede drivere og vurdere, hvad der er vigtigst for de næste skridt, idet jeg holder nutidige globale økonomiske tendenser in mente, men med et fremadrettet perspektiv.”
Hvordan håndterer du risiko, især i så forskellige porteføljer?
”Risikostyring er essentielt, og jeg bruger scenarieanalyser og stresstests til at evaluere risici som inflation og valutavolatilitet. Disse værktøjer hjælper med at vurdere, hvad der kunne ske under forskellige markedsforhold. Jeg tror, at AI har stort potentiale til at assistere på dette område, især med at opsummere og analysere store datamængder, hvilket gør risikostyring mere effektivt.”
Apropos valutarisiko, hvordan håndterer du det, især i globale porteføljer?
”Valutarisiko er en af de mest interessante dele af porteføljestyring. Det er afgørende at overvåge eksponeringen over for følsomme valutaer som SEK konstant, især når man styrer globale porteføljer. Det er et unikt ekstra risikolag, som vi skal håndtere dagligt.”
Hvordan holder du dig opdateret om markedstendenser og økonomiske skift for at tilpasse dine strategier?
”Jeg benytter en blanding af nyheder, forskning og samtaler med mit netværk af branchekolleger og specialister. Det er vigtigt at være informeret. Interessant nok har geopolitiske begivenheder, selv krige eller pandemien, påvirket markederne mindre end man kunne forvente. For eksempel udløste COVID-pandemien store erhvervsstimuli, hvilket hjalp med at opretholde markedsaktiviteten. Jeg er dog mere bekymret over demografiske ændringer, især i Europa, hvor faldende fødselsrater presser arbejdsmarkedet.”
Bæredygtighed er blevet en integreret del af investeringsstrategier. Hvordan integrerer du ESG-faktorer i din aktivallokeringsproces?
”I Europa er ESG integreret i vores tankegang; det er en naturlig del af vores analyse. Men det er ikke uden udfordringer, især med komplekse emner som energiomstillinger og biodiversitet. Som finansfolk skal vi samarbejde med specialister på disse områder. Nogle gange kan ESG’s kompleksitet føles overvældende, men det er essentielt at forblive engageret, især når man overvejer de geopolitiske risici ved investeringer i visse regioner.”
Hvilke målepunkter bruger du til at vurdere succesen af dine investeringsstrategier?
”Traditionelt konstruerer vi en benchmark ved hjælp af forskellige indeks for globale markeder til at evaluere afkast. Dog er det en anderledes udfordring at måle ikke-finansiel succes, som at bidrage til energiomstillingen. EU har stillet høje krav til rapportering, og jeg tror, at AI vil spille en stor rolle i at hjælpe os med at opfylde disse krav.”
Hvad tror du, vil forme aktivallokering i de næste 5 til 10 år?
”De næste 20 år vil være radikalt anderledes. Geopolitiske udviklinger og energiomstilling vil forme investeringslandskabet. Vi skal også forstå de demografiske ændringer; der er over 8 milliarder mennesker på planeten, men vi vil ikke se meget mere samlet befolkningsvækst. Mennesker bliver ældre, og fødselsraterne falder dramatisk, især i udviklede lande. Dette vil udfordre pensionssystemerne, skattegrundlaget og arbejdsmarkederne. Teknologiske udviklinger vil fortsat have stor betydning, hvilket forhåbentlig også vil hjælpe os med at håndtere de udfordringer, vi står overfor.”
Hvad laver du i din fritid?
”Jeg elsker at lave mad og eksperimentere med nye opskrifter; det er en fantastisk måde at slappe af og være kreativ på. Jeg har også et landsted syd for Stockholm, hvor jeg og min familie kan slappe af og koble fra arbejdet. Det er vigtigt at tage et skridt tilbage nogle gange og ikke fare vild i detaljerne.”