Vi mødtes med Peder Lindencrona for at diskutere AI og hans erfaring med at bygge virksomheder. Sammen med Anders Rennermalm er han vært for podcasten ”Så funkar AI”, hvor de udforsker AI’s muligheder og risici.
Hvordan begyndte din interesse for AI?
”Jeg studerede ingeniørvidenskab på KTH, hvor jeg mødte Anders på første dag. Vi blev hurtigt venner, og under studierne startede vi en virksomhed, hvor vi solgte computere, vi selv byggede, til vores medstuderende. Efter KTH startede Anders og jeg Tankebolaget, og siden da har jeg fokuseret på startups og vækstvirksomheder, hvor jeg har opbygget organisationer fra 3 til 300 medarbejdere, altid inden for teknologidrevne softwareløsninger. Jeg var med til at grundlægge Get Compliant, en app til hotel- og detailbranchen, som hjælper personalet med at samle alle opgaver og dokumentation i én simpel app. Det spanske firma Mapal, der specialiserer sig i arbejdsplanlægning, kontaktede os, da de ønskede at skabe en omfattende platform til det europæiske marked. Efter deres opkøb af Get Compliant er jeg nu nordisk leder og produktchef for vores compliance-produkter, som implementeres i flere lande. Vores kunder i Sverige inkluderer Coop, Sibylla, Espresso House og Brödernas.”
Hvordan bruger I AI hos Mapal?
”Vi bruger AI til at vejlede medarbejdere i, hvordan de skal bruge vores produkter, og til at generere instruktioner, der er tilpasset specifikke situationer. For eksempel kan den give råd om, hvordan man håndterer en kundeklage eller forbereder en burger. Vi bruger en sprogmodel, der er trænet på både vores egne og vores kunders data.”
Hvorfor startede I podcasten ”Så funkar AI”?
”Da ChatGPT kom frem, indså vi, at vi vidste meget lidt om emnet, så vi startede podcasten som en slags læringsrejse. I stedet for at Anders og jeg skulle være eksperterne, var idéen at bruge vores gæster til at lære både os og lytterne, hvordan man forstår og udnytter AI. Med over 30 års erfaring i IT hver var vi interesserede, ikke kun i teknologien, men også i andre aspekter som ophavsret, etik og bæredygtighed. Vi har interviewet en advokat om ophavsret og en bæredygtighedsekspert om AI’s energiforbrug, og siden starten af året har vi udgivet 15 episoder. I vores anden sæson håber vi at interviewe brugere og ‘tænkeledere’ om, hvordan de implementerer AI og træner det med deres data. Vi tror begge på, at der er betydelige muligheder for virksomheder og organisationer, men mange tager ikke springet på grund af manglende viden. Dette efterår begyndte vi at holde foredrag for at sprede viden om AI’s muligheder og udfordringer. Det er utroligt givende at møde folk og høre deres reaktioner, hvilket er vigtigt for os. Vi får input fra den virkelige verden, fra folk der bruger AI, og dem der ikke gør.”
Hvad er den største udfordring for virksomheder, der implementerer AI?
”Mange virksomheder tøver med at omfavne AI på grund af manglende forståelse. De ved simpelthen ikke, hvilke problemer AI er god til at løse, eller hvordan de skal gå ansvarligt frem. Det er fint ikke at investere i AI, hvis virksomheden har en klar strategi og kan forklare hvorfor. På lang sigt risikerer virksomheder, der ikke omfavner denne teknologi, at falde bagud i forhold til konkurrenterne.”
Hvad betyder AI for individer?
”AI har en stor indvirkning på vores daglige liv, selvom vi ikke altid bemærker det. For eksempel kan AI hjælpe læger med at tolke røntgenbilleder. Men med teknologier som deepfakes bliver det stadig sværere for folk at skelne, hvad der er ægte. Vi skal være kritiske over for kilder og vælge, hvilke vi stoler på.”
Hvad er risiciene forbundet med AI?
”Et eksempel er, når AI er direkte forbundet med beslutningstagning uden menneskelig overvågning. Et AI-system, der er forbundet med et våben, vil træffe beslutninger hurtigere uden en menneskelig mellemmand, men det vil sandsynligvis ikke kunne vurdere alle risici, som et menneske ville. Behandling af personoplysninger er også følsomt, hvorfor etiske retningslinjer som EU’s AI Act er afgørende for at regulere, hvad der er tilladt inden for AI-udvikling i Europa. De fleste modeller har en etisk ramme, der guider deres svar, men naturligvis er der lande og aktører, der opererer uden sådanne regler, hvilket er bekymrende.”
- Så Funkar AI (in Swedish): https://podd.safunkarai.se/
- Learn more: “Generative AI in a Nutshell” on YouTube
- The EU’s AI Act: A Landmark Step in Regulating Artificial Intelligence, article by Dorel Iosef: https://www.linkedin.com/pulse/eus-ai-act-landmark-step-regulating-artificial-dorel-iosif-ph-d-ipfde/
- AI & HR Podden (in Swedish): Spotify episode
#ArtificialIntelligence #AI